Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Stöckler Ingrid

2008.12.30

Stöckler Ingrid

Mióta lovagolsz? Mi az első lovas élményed?
Hároméves lehettem, mikor először lóra ültettek egy majálison, onnantól kezdve folyamatosan rágtam a szüleim fülét, hogy szeretnék egy "fehér" vagy fekete lovat, miután apu térdéről már kezdett lekopni a bőr a sok négykézláb való mászkálástól, teljesítette a kívánságomat. Az ötödik születésnapomra kaptam egy tarka pónit, sajnos egy év elteltével sem úsztam meg egyetlen napot sem legalább két esés nélkül, úgyhogy a biztonságom érdekében apukámék elajándékozták Patkóst. A rendszeres lovaglást 12 éves koromban kezdtem, ezután kezdődött a versenyzői pályafutásom

Miért a díjugratást választottad?
Először a díjlovaglás alapjaival ismerkedtem meg, Schmidt Csillánál. Nagyon tetszett, ám a pontozásos versenyeket már a táncnál sikerült megutálnom, de ennek ellenére hajtott a versenyszellem. Így megpróbálkoztam az ugrással, olyan élményben volt részem, ami meghatározta későbbi céljaimat.

Kipróbáltál már egyéb lovassportot?
Mint említettem, ismerkedtem a díjlovaglással, és az Általános Iskolás Tanintézetek országos bajnokságán indultam militaryban. Lukács Edinával harmadikok lettünk csapatban, a többit még egyelőre nem próbáltam.

Ki az edződ, és mióta edz?
Frank Elemérrel egy éve dolgozunk együtt, nagyon sokat köszönhetek hála tudásának, szeretetének és végtelen türelmének. Igazán jó edző-tanítvány viszony alakult ki közöttünk, pl. a télen egy vakbél -műtét után egy hónapig nem ülhettem lóra, ezalatt mindennap kijárt a lovardába, és lelovagolta a lovaimat. Ákos Ajtonynál kezdtem, majd Hargitai Jánosnál lovagoltam, nekik szintén rengeteget köszönhetek, hisz mindig segítettek egy újabb "lépcsőfok" leküzdésében, Sok új ismeretet kaptam tőlük, amit remélem kamatoztatni tudok majd a jövőben is.

Mióta versenyzel?
1999-ben kezdtem a versenyzést Agropoint Mohával, mindketten igen fiatalok voltunk, én 12, ő 4 éves, ennek ellenére sok jó élményben volt részünk együtt.

Mi volt az első komoly eredményed, és melyik lóval?
Az Általános Iskolás Tanintézetek országos bajnokságán díjlovaglásban 1., összesített 3. helyezést szereztem Slyjal, itt először állhattam a dobogóra, ami felejthetetlen élmény volt.

Jelenleg hány lovad van, és melyik a legjobb közülük?
Két lovam van, de mindenképp szeretnék több lovat lovagolni, ami sajnos csak a nyári szünetben lehetséges, mert a lovaglás feltétele a jó bizonyítvány. Abban az esetben, ha a Sly (Orgovány-Fagotta) lába olyan egészséges lenne, mint Tébolyé (Dengeleg-Maxim Steffi), nem tudnék dönteni, hogy melyikük a jobb.

Mik a nyári, illetve a távlati terveid?
Azzal, hogy kijutottam az Eb-re, az egyik álmom teljesült. Ezután szeretnék minél több nagyobb és nehezebb pályán versenyezni, hogy megszerezzem a szükséges rutint ahhoz, hogy jövőre még felkészültebben kerülhessek ki az Európa-bajnokságra.

o Név: Stöckler Ingrid.
o Lakhely: Budapest.
o Születési idő: 1986. szept. 29.
o Legjobb lova: Téboly és Sly.
o Edző: Frank Elemér.
o Szponzor: Nagy Lovas Kft.
o Példakép: Hargitai János.*
o Legjobb eredmény: ifi ob-n
egyéni 3., csapat 1. helyezés.
o Cél: Minél jobb eredményt elérni az Eb-n, illetve nemzetközi szinten.
o Egyéb hobbi: különböző
vízi sportok, tánc.
Kedvencek
o Szín: bordó, fekete.
o Étel: bolognai spagetti
és a nagyi gyümölcstortája.
o Zene: nincs.

* (E rovatba készített cikkeim készítésekor beszélgetőpartnereim általában külföldi lovast jelölnek meg példaképül. Szerintem a magyarok között is vannak egy páran, akik hasonlóan tehetségesek és tudnak is annyit, csak a szükséges anyagi hátteret nem képesek megteremteni szponzorok nélkül. Erre volt egy igazán jó mondása Turi Józsefnek, "Olyan lovas vagy, amilyen lovad van."

Írta: Zimmermann Barbara

(A cikk megjelent a Nemzetközi Lovas Magazin 2003.augusztusi számában. )