Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sirokai Zsófia

2008.12.30

Sirokai Zsófia
Egy ifjú lovastehetség  

 
Lajoskomárom (pb) - Tizenhat év után Fejérnek újra van díjugrató magyar bajnoka junior kor-osztályban. Ezt a kiemelkedő eredményt az Enyingi Rt. lovasa, Sirokai Zsófia érte el.

A megye délnyugati csücske felé autózva megérinti az embert a nyugalom, a békesség, s ez az érzés csak fokozódik, amikor belépünk az Enying Rt. sáripusztai létesítményébe, ahol Zsófi éppen kilovagolni készül. Mint mondja, terepre indult, de a kedvünkért lenyergeli a lovat. Roppant szerény lány, beszélgetésünk alatt végig zavarban van, szemlesütve válaszolgat. Pedig kihúzhatná magát, hiszen több mint másfél évtizede nem ért el senki hasonló eredményt. Tizenhat éve éppen korábbi kabókapusztai edzője, Bálint László lett felnőtt magyar bajnok. Nála kezdett el Zsófi lovagolni, ő volt 10 éven keresztül edzője Varga József lovardájában. A mindössze 21 éves lány sikere attól még különlegesebb, hogy otthonról semmit sem hozott, első generációs díjugrató a családban.

- Amióta csak az eszemet tudom, lovak vesznek körül - mesélte Zsófi. - Lajoskomáromban a házunk a lovarda tőszomszédságában áll (a lovarda ma már nem működik - a szerk.), mindig ott bóklásztam a közelben, és hatéves korom óta lovagolok.

- Zsófiból ösztönösen árad a lovak iránti szeretet. Az sosem volt kérdés, hogy a lovaglás melyik ágát választja - szólt közbe Sirokai Ferencné, a lány édesanyja.

Ez persze nem véletlen, hiszen Lajoskomáromban és környékén komoly hagyományokkal rendelkezik ez a sport. Zsófi eredményei is az elsősorban jelenleg vagy korábban itt tevékenydő edzőknek, a már említett Bálint Lászlónak, valamint Zsófi jelenlegi trénerének, Vörös Lászlónak köszönhető. És persze az enyingihez hasonló műhelymunkának, ahol minden feltétel adott a gyakorláshoz. Zsófi lovát is itt tenyésztették, Sissi apja Calvados, holland mén, anyja Nyakék, Déva után. Zsófi három éve lovagolja Sissit, a közös munka, melyet szinte a nap 24 órájában végeznek, a kiskunhalasi magyar bajnokságon hozta meg első gyümölcsét, a junior magyar bajnoki címet. Zsófi a magyar válogatottba is bekerült, s ez azt jelenti, hogy hamarosan külföldön is megcsillanthatja tehetségét.

- A lovaglás körül forog az életem, ebben képzelem el a jövőmet is. Sportolóként minél magasabbra szeretnék jutni, ha pedig majd kiöregszem, edző leszek. Ezért iratkoztam be a Tesnevelési Egyetemre, ahol lovasedzőnek tanulok.

Talán nem nagy botorság kijelenteni, hiszen tőkeerős egyesület tagja, kiváló lovakkal versenyez, Sirokai Zsófi előtt fényes jövő áll. A siker szinte csak rajta múlik, ami elszántságát elnézve borítékolható.

Szerző: Parall Bálint
Forrás: Fejér Megyei Hírlap 2007-08-10