Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lázár Zoltán

2008.12.30

Lázár Zoltán


Születési idő:1973
Családi állapot: nős, egy gyermek édesapja
Sportpályafutás kezdete: 1989
Egyesülete: Szilvásváradi Lovas Sport Klub Egyesület
Sportkarrierjének eredményei: négyesfogathajtásban egyéni és csapatvilágbajnoki aranyérmes, kettesfogathajtásban négy világbajnoki aranyérem, köztük egyéni aranyérem, egy ezüstérem, többszörös hazai egyéni és csapatbajnok, Derbí győztes, több hazai és nemzetközi verseny győztese, helyezettje

Hazai lovas kultúránk több évszázados hagyományokra és olyan egyéniségekre épül, akik magukban hordozzák a ló iránti szeretetet és alázatot, azt a fajta megszállottságot, amiből sok és következetes munka alapján jön létre a siker. Sok energiával, tehetségükkel és kitartásukkal váltak alkalmassá, kiemelkedő, világraszóló, eredmények eléréséhez. Közéjük tartozik Lázár Zoltán aki, a mai modern fogathajtás kiváló, különlegesen tehetséges alakja, sok nemzetközi és hazai verseny győztese.

- Nálunk a család mindig meghatározó a szakmai és anyagi támogatás meghatározásában, és mikor 2OO4-ben úgy határoztunk, hogy a kettesfogathajtásban szerzett szakmai rutinom, meglévő lovaink, valamint technikai és egyéb hátterünk segítségével megpróbálkozok a négyesfogathajtás kihívásaival, jó döntésnek bizonyult - kezdte gondolatait a világ egyik legeredményesebb fogathajtója, a 2OO4-es Négyesfogathajtó Világbajnokságon csapatban arany,- egyéniben ezüstérmet nyert négyesfogathajtó, Lázár Zoltán.

- Sikeres kettesfogathajtói múltad követően, a nem könnyű váltás után hogyan sikerült ebben a fogatnemben is ilyen eredményesen helytállnod?

- Ebben meghatározó, testvérem Vili segítsége, aki felkészültsége és rutinja alapján jelen van a felkészülésemben és versenyeimben és rajta kívül sok segítséget kapok a szövetségi kapitánytól, Fintha Gábortól is.

- Az eredményes versenyzés egyik meghatározó feltétele a fogatod, fogatlovaid, felkészültsége, alkalmassága, egy ilyen világméretű versenyre? Milyen fajtájú és képességű lovak közül van lehetőséged választani?

- Istállóinkban több mint egy tucat ló áll a rendelkezésemre, közülük kell kiválasztanom azt az öt lovat amivel nevezhetek, illetve indulni kívánok. Lipicai fajtájú lovakkal versenyzem, Figaró, Conversano VIII-8, Márkó, Maestoso X-1O, Cudar jelenleg eséllyel indul, de a pontos kiválasztás az a verseny előtt történik.

- Milyen eredménnyel lennél elégedet, a világbajnokságon?

- Egy versenyző aki komolyan készül egy versenyre, éveket dolgozik egy világméretű viadalt megelőzően, csak az elsőséggel, az aranyéremmel lehet elégedett. Én sem gondolom másképpen. - fejtette ki gondolatát Lázár Zoltán.

Néhány évvel ezelőtt, hazai négyesfogathajtásunk egyik legnagyobb, legeredményesebb, versenyzője Bárdos György, kijelentette: a négyesfogathajtásunkban jelentős változás, előrelépés akkor várható, ha a Lázár testvérek megjelennek a négyesek között, ha az élvonalbeli kettesek közül többeknek módjuk lesz a négyesek között indulni. Nyúl Zoltán, Hódi Károly, szép sikerrel vette a hazai akadályokat, míg Lázár Vilmos, minden idők legeredményesebb versenyzője, tudásával, lovaival segíti tehetséges testvérét, aki felkavarta, megmozgatta ezt a versenyzői tábort, olyan szemléletet, versenytempót diktál, ami nagy hasznára van a lovassport egyik legszebb, leglátványosabb ágának, a négyesfogathajtásnak.

A Lázár Team támogatója a CBA kereskedelmi Kft.

Írta:Herneczky Frigyes, Budakalász, 2OO6. augusztus 11.

Forrás: Fogatsport.hu