Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kósa Edina

2008.12.30

Kósa Edina

A kétszeres ifjúsági országos bajnok, Kósa Edina mindössze négy éve versenyez. Előtte csak hobbi szinten lovagolt édesapja fogatlovain.

Egy napon, amikor Edina, a tőle megszokott módon a karámban "lovagolgatott", ellátogatott a családhoz Bárdos György, és azt tanácsolta, küldjék a kislányt edzőhöz, mert ilyen szép üléssel jó díjlovas válhatna belőle.
Így került Edina Magyar Zsuzsához, akinél hobbilovasból díjlovassá nőtte ki magát. "Igazából Zsuzsánál is csak anynyira akartam megtanulni lovagolni, hogy ne essek le terepen. Aztán végül itt ragadtam" - számol be lovasunk díjlovas karrierjének elejéről. Körülbelül ezzel egy időben vásárolták Kósáék lányuknak Candyt, az akkor hétéves holsteini mént. Candy ezelőtt ugrólóként szerepelt, így tulajdonképp együtt kezdték a díjlovaglást. Viszont hamar beleszoktak a versenyzésbe: 1999-ben másodikok lettek az általános iskolás bajnokságon, rá egy évre pedig már az aranyérmet szerezték meg ugyanezen a versenyen. Ezt követően a páros az L, illetve az M szintű feladatokat is elsajátította, így kerülhetett sor 2001-ben az ifjúsági országos bajnoki cím megszerzésére, majd a következő évben ennek megvédésére. A ló és lovasának pályafutását ekkor már egy új edző, Fülöp Noémi egyengette. Ő kísérte el Edinát és fekete ménjét a 2002-es évi ifi Eb-re is, ahol a 38. helyet szerezték meg. Hatvan százalék felett teljesítettek, így kvalifikálták magukat az idei Eb-re is, mely Franciaországban lesz.

Eközben az ifi lovas újra feltűnt a négyszögben kisebb kategóriákban is, új utánpótlás lovának, Remembernek nyergében. "Remi" egy ötéves holland mén, fekete, akárcsak Candy. A két ló hasonlósága sok mindenkit megtéveszt. "Remivel kapcsolatban van egy komoly álmom. Ha addigra sikerül csiszolni a lépésén, szeretnék elindulni vele idén a fiatal lovak világbajnokságán" - számol be tervéről a tizenhét éves lovas, akinek az Eb-vel együtt komoly kihívásokat tartogat a következő szezon. Reméljük, a két fekete négylábú kitesz majd magáért, a többi pedig csak Edinán múlik.
Zimmermann Barbara

LEGFONTOSABB ADATOK
Név: Kósa Edina.
Születési idő: 1986. 03. 27.
Lakhely: Kecskemét.
Legjobb lova: Candy.
Edző: Fülöp Noémi.
Példakép: Isabell Werth.
Legjobb eredménye: Ifi ob első helyezés.
Cél: Jól szerepelni az ifi Eb-n.
Kedvencekín: piros, fekete, ezüst.

Írta: Zimmermann Barbara

(A cikk megjelent a Nemzetközi Lovas Magazin 2003.áprilisi számában. )