Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fáy Katinka

2008.12.30

Fáy Katinka

Riport az AAcheni Lovas Világjátékokról 2006:
Reining
-2002 óta van reining a világjátékokon. Növelte ez szerinted a szakág népszerűségét?

Fáy KatinkaMindenképpen növélte. A szervezők hihetetlenül rámenősek es mindent megtesznek azért hogy a reining is hasonlóan elismert sportág legyen mint a díjlovaglás akár díjugratás. Félelmetes mennyiségű pénz ,emberi erőforrás és összefogás társul az egész sportág felemeléséhez, felfejlesztéséhez.

-Milyen lovakkal érkeztetek, mutassátok be őket.

Én Crazy Proffessorral érkeztem ő egy 10 éves Quarter Horse mén. rendkívül érzékeny, nagyon nagyszívű. Ebben az évben nagyon jól szerepeltem vele, bár csak itthon.
Külfödön a WEG volt az első versenyem, így nem is szerepeltem olyan jól, mert sok volt a tömeg az itthoni közönséghez képest...És persze az itthoni tréning lehetőségek eddig nem álltak rendelkezésre, gondolok itt fedeles lovardára, illetve jó minőségű kinti pályára. És enélkül még az is jónak számít, hogy nem lettünk utolsók.
Egy dolog lelkesít, hogy jövőre lesz már fedelsünk is meg kinti pályánk is, mert már elkezdtük építeni, a kinti pályánk meg maholnap befejeződik egy 50 -120m-es.
Réka, Freckled Pancho Jack-kel jött egy 6 éves szintén Quarter Horse mén, viszonylag flegmatikusabb típus. Szintén jól szerepelt ebben az évben itthon. De ő sem élete legjobbját mente, tulajdonképpen nem is vártuk mert egyáltalán az maga szuper volt hogy a nagyokkal együtt lovagolhattunk akikről a DVD-ket,videókat nézzük.

-Kinek szurkoltok?
Mindenkinek aki részt vesz, tombolunk minden jó manővernek,  de lagalábbis akin látjuk hogy megpróbálja a legjobbat kihozni magából és a lovából is!

-Mik voltak a felkészülésetek főbb állomásai?
Az egész év, de a legfontosabb, hogy Vern Sapergia istállójában töltöttünk 1 hetet a WEG előtt!

-Hogyan értékelitek magát a versenyt?
Fantasztikus volt nézni és részt venni.

-Elégedettek vagytok a szereplésetekkel?
Tulajdonképpen a lehetőségeinkhez képest igen.

-Mesélj néhány mondatot a lovadról!
A ló Krizsák Dénes tulajdona, aki mindent megtesz  lova első osztályú menedzselése érdekében.
Ha lenne egy jó kancám akkor biztos befedeztetném vele...ha akarnék egy jó reining vagy cowhorse(marhamunka) lovat.

-Mik a következő terveitek?
Sok tervünk van: először is az itthoni körülményeket a maximálisan kialakítani úgy, hogy e miatt ne kerüljünk háttérbe, persze nem utolsó sorban jó lovakat tenyészteni és venni. Ha ez mind megvan akkor még hátra van a belefektett munka, aminek állunk elébe.

-2000 áprilisában a FEI (Nemzetközi Lovas Szövetség) a már meglévô hat szakága mellé (díjugratás, díjlovaglás, military, fogathajtás, távlovaglás, voltizs) hivatalosan  elismerte hetedik szakágaként a reininget is. A 2012-es olimpián már  hivatalos versenyszám lesz. Van esély ott is jól szerepelni?
Előszöris most nem jól, hanem csak szerepeltünk, mert a jól szereplés az első 10-20 lovast jelenti (akkor már beszélhetünk jó szereplésről),de most egyáltalán annak is nagyon örültünk, hogy ott lehettünk!! De az olimpia még hat év ez új lovakat , új lehetőségeket jelent és ha elég keményen, céltudatosan lépegetünk előre, csapatban dolgozunk ,akkor elképzelhető hogy jól szerepljünk.
Hihetetlenül jó volt kint lenni és köszönet mindenkinek aki hozzásegített, hogy kijuthassunk: Krizsák Dénesnek, Bámer Imrének,az egész Eldorádó Teamnek, Lócsi Krisztának, többekközt a MLSZ-nek aki a nevezést állta! Akit kihagytam vegye bele magát !!
Fáy Katinka
Köszönjük szépen a riportot, és gratulálunk!