Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cseke Lili

2008.12.30

Cseke Lili

Cseke Lili a lovát ugratja

Nem tudom, mit szólna az a focira ácsingózó kis srác, akinek azt mondaná az apja: "Rúgni akarod a bőrt, fiam? Rá se ránts, veszek neked egy stadiont!" Valami hasonlóképp járt Cseke Lili, amikor kilencévesen, életében először, felült egy ló hátára Pomázon. Az édesanyja azt hitte, a lovaglás is múló szenvedélye lesz, mint a szalvétagyűjtés, a babázás - de nem így történt.
 
Lilit máig nem lehet leparancsolni a ló hátáról. Magyarázat nincs rá, egyszerűen szeret lovagolni, még most is, tizenhét évesen, és aki ezt nem érti, magára vessen. Télen-nyáron, hóban, esőben, sárban nyergel és indul terepre.
E nagy-nagy elszántság előtt az anyuka is meghajolt: minthogy valamikor az ingatlanszakmában dolgozott, ahol nem ment rosszul a bolt, úgy döntött, megveszi a kislányának a basaharci lovasklubot. A Pilismarót határában lévő, hét hektáron elterülő lóparadicsomban nyolcvan ló számára van bentlakásos férőhely, de ami Lili számára, aki közben díjugrató versenyek rendszeres szereplőjévé serdült, mindennél fontosabb: fedeles lovardában gyakorolhat! Az első ló, Corall - hárommillió forintba került - bevitte a kislányt az erdőbe. Gyenge volt hozzá a keze - amire a ló hamarosan rájött, aztán azt az akadályt ugrotta, amelyikhez éppen kedve szottyant. Ha nem tetszett neki a rudak színe vagy egy zászlót lengetett a szél, egyszerűen elgaloppozott az akadály mellett. Végül "befejelt", olyan önálló lett, hogy versenyzésre alkalmatlanná vált. Most mint házi kedvenc ropogtatja a zabot a bokszában, és néha tán, nyerítve, röhög is. Favorit és Lancelot lépett a helyébe. Az utóbbival Lilinek sikerült átjutnia a 145 centiméteres akadály fölött, ami A-2-es kategória. Ez edzésen történt, ám a saját korosztályában, a B-1-ben is nyert Lili versenyt, olykor nyolcvan induló előtt. Kiegészítő sport nyáron a jet-ski - és természetesen a lovaglás, lovaglás, lovaglás... Edzője - no meg példaképe -, Pirik Zsolt már indult nagy világversenyeken, ahol az akadály 170 centiméteres.
A lovasoknál azért nem eszik olyan forrón a kását: a kezdő lovasok előtt B-1-es akadályok tornyosulnak, ezek egyméteresek, aztán a B-2-n már 110 centiméter a magasság, és így tovább. Az előrelépéshez nyolcszor kell teljesíteni a B-1-es pályát, nyáron Lilinek a B-2 következik, egyszóval, mire világversenyre érett lesz, addig jó néhányszor fel kell még nyergelnie a kedvenceket. Egy biztos, az elszántsága megvan hozzá, azt mondják, az edzői szakértelem is, és talán anyuka is a zsebébe nyúl, ha a ló minőségén fog múlni az eredmény. Az A-2-höz öt-hatmilliós lóval szabad hozzákezdeni, utána a határ már a csillagos ég. A világkupaversenyeken nem ritka a 250-300 millió forintot érő táltos sem...
A dolog eddig olyan szép, akár egy mai tündérmese, miközben az ingatlanszakértő édesanya azt is tudja, hogy a kislánya kedvtelése üzletnek sem rossz. Amint Benkovics László, Pilismarót polgármestere elmondta, a község határában hamarosan hozzáfognak, ír befektetővel, 140 hektáron, egy golfpálya építéséhez, amely világkupák rendezésére is alkalmas lesz. Szállodák, repülőterek szerepelnek a tervekben, e jövőbeni turisztikai centrumtól van pár kilométerre a lovarda, így ha Lili mégsem lesz olimpiai bajnok, a befektetés akkor is megtérül. Ma minden a kislány versenyeztetésének szolgálatában áll, aki nem tagadja, 170 centiméteres akadályokról álmodozik. Ebben pedig nem zavarják a földhözragadt üzleti számítások.

Palágyi Béla

Forrás: Szabad Föld 2007-02-23