Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Shutterfly

2009.07.06

Meredith Michaels-Beerbaum of Germany and Shutterfly jump a fence during the Jumping Individual 2nd Qualifier held at the Hong Kong Olympic Equestrian Venue in Sha Tin during day 9 of the Beijing 2008 Olympic Games on August 17, 2008 in Hong Kong, China.

Meredith Michaels-Beerbaum of Germany and Shutterfly jump a fence during the Jumping Individual 2nd Qualifier held at the Hong Kong Olympic Equestrian Venue in Sha Tin during day 9 of the Beijing 2008 Olympic Games on August 17, 2008 in Hong Kong, China.

Struwwelpeterből – Shutterfly

 

 

Tulajdonképpen nem volt meglepő M.M. Beerbaum győzelme a 2005-ös aacheni nagydíjban. Senki sem csodálkozott azon, hogy a világranglistát vezető ló újabb babérokat – és euró tízezreket – gyűjtött. Elgondolkoztató volt viszont újra szembesülni Shutterfly képességével, robbanékonyságával, eleganciájával és a ló szinte földöntúli tudatosságával.

 

Azt mondják, hogy a jó lovat nem tenyésztik, a jó ló születik...

Valóban így van ez Shutterfly esetében is? Véletlen, vagy tenyésztői bravúr eredménye a 12 éves hannoveri herélt? Nézzünk a kulisszák mögé!

Meredith Michaels-Beerbaum, a California native, turned German citizen, rode Shutterfly to capture the win in this second of three World Cup jumping installments. The pair pulled off a double-clear round in the fastest jump-off time of 32.56.

 

 

 Shutterfly-t a Heselben élő Uwe Dreesmann tenyésztette. A ló anyját Dreesmann csikóként vásárolta. Famm apja a telivér Forrest xx – anyai oldalán pedig a hannoveri klasszikusok: Gotthard és Ferdinand nevével találkozhatunk. A kancát Dreesmann Silvio I-hez párosította, méghozzá meglehetősen egyszerű okból kifolyólag: szép fejű és nyakú csikót szeretett volna. A hannoveri tenyésztő azt sem hagyta figyelmen kívül, hogy Silvio I (Sandro) magas telivér hányaddal rendelkezik, tapasztalata szerint, pedig „vérből sosem elég”. A párosítás után 11 hónappal Fammnak rendkívül nemes, finom méncsikója született.

 

 Élénksége és égnek álló sűrű sörénye miatt a Struwwelpeter nevet kapta. Háromévesen kiherélték, majd annak rendje és módja szerint belovagolták. Ezután még egy évet a legelőn tölthetett, majd négyévesen Carsten Raschen istállójába került kiképzésre. Struwwelpeter remekül lovagolható, kissé érzékeny, ám jó karakterű csikónak bizonyult. Gond nélkül, gyorsan fejlődött, ahogy tenyésztője mondta: „írt-olvasott”... És persze ugrott is, A, L kategóriában indult stílusversenyeken. Mindig jól szerepelt, gyakran helyezett volt, de sosem győzött, mert ugrósílusa már akkor is eltért az előírásostól. Ötévesen minősült és indult a Bundeschampionaton, ahol végül kisdöntőbe került. Hatévesen ismét ott volt a warendorfi seregszemlén – nagyjából hasonló eredménnyel. 1999-ben a rastedei kastélyparkban rendezett középosztályú stílusverseny indulója volt, ez a verseny pedig örökre megváltoztatta Struwwelpeter életét. Észrevette őt Meredith Michaels-Beerbaum és még aznap este felhívta a tenyésztőjét és tulajdonosát, Uwe Dreesmannt. A versenyt követő hét keddjén kipróbálás – majd üzlet. Dreesmann azonban tudta, hogy milyen érték van a kezében, így csak Struwwelpeter felét volt hajlandó eladni.

 

 A pej herélttel M.M.Beerbaum fiatal lovak nemzetközi versenyszámaiban indult, majd az év második felében következtek az első nehézkategóriás sikerek. Dreesmann elérkezettnek látta az időt arra, hogy megváljon Struwwelpeter „második felétől” is. Meredith Michaels-Beerbaum amerikai szponzorai, Nancy és Jim Clark – a Shutterfly digitális grafikai vég tulajdonosai – beszálltak résztulajdonosként és Struwwelpeterből Shutterfly lett.

 

 

 A többi már történelem: Shutterfly számtalan nagydíjat és Nemzetek Díját nyert, s bár az olimpiai részvétel (az ismert doppingügy miatt) nem jött össze a párosnak, az év hátralevő részében bőségesen kárpótolták magukat az elmaradt athéni startért: győzelem a Riders Tour sorozatban, a genfi Top Tenben és a los angelesi világkupadöntőben. Na és persze cikkünk „apropója”! Megnyerték a 2005-ös aacheni Nagydíjat is!

 

Képek Shutterfly-ről (M.M. Beerbaummal a nyergében):