Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pata csata

2009.07.06

 Pata-csata:

Egy személyiségzavaros kis cirkuszi zebra - aki egy véletlen folytán egy amerikai csonka család, apa és kamasz lánya lepukkant farmjára kerül - megpillantva a szomszéd versenypályát elhatározza, hogy maga mögé utasítja az összes telivért a lóversenyen.

Hiába csúfolják távoli rokonai, a lovak pizsamás patásnak vagy egy ló és egy kerítés leszármazottjának, a Csíkos névre hallgató afrikai állatka mindenképpen meg akarja mutatni, hogy ő a legjobb a pacipasik közül.
Ebben segítségére lesz egy egész állatfarm, élén a törpenövésű lóval, Kócossal, a vén kecskével, Francival, továbbá egy Kökörcsin nevű kakassal. A támogatókhoz a film során csatlakozik Gúnár, a madármaffia elől menekülő, elfuserált gengszterpelikán, Szöszi, a helyes fiatal kanca és a lóversenypálya két réme, Szutyok és Mocsok, a két mocskos (szájú) légy is.

Csíkos eleinte csak az éj leple alatt, „illegális gyorsulási versenyen” bizonyíthat, de egy kis cselszövéssel, elszántsággal és összefogással az állatoknak sikerül a gazdákat is rávenni arra, hogy elkezdjék trenírozni az elszánt kis csíkos lovacskát, és benevezzék a neves Kentucky derbyre.

A Pata-csata is ugyanolyan kedves, mint az emberi szereplőket beszélő állatokkal összeeresztő legtöbb film. Nagy dramaturgiai fordulatokat, filmyelvi újításokat és egyéb izgalmakat persze ne várjon senki, de ezeket valószínűleg nem is fogja hiányolni a 3 és 13 év közötti célközönség (bár a felnőtt nézők kedvéért egy Keresztapás-lovas poént is beépítettek).

A családi film pedig további különlegességekkel is szolgál. A Le a fejjel!Tímár-filmben a hóhér szerepe után Ganxsta Döglégy Zolee most szinkronhangként is debütál (Mocsoknak, az egyik légynek kölcsönzi baritonját), és nem is csinálja rosszul. A film további érdekessége, hogy a címre és az alcímre (Húzd a csíkot, Csíkos!) a magyar forgalmazó pályázatot írt ki, és a beérkezett ajánlatok közül egy gyerekzsűri választotta ki a neki leginkább tetszőt.